Keynote speakers

Jochen Cals & Rogier Hopstaken

Prof. Dr. Jochen Cals is hoogleraar effectieve diagnostiek in de huisartsenpraktijk en docent aan de UM en daarnaast praktiserend huisarts. Hij houdt erg van bruikbare wetenschap en is bedreven in de sneldiagnostiek (POCT).

Dr. Rogier Hopstaken is huisarts en werkt momenteel o.a. bij Star SHL als innovatiespecialist. Hij was nauw betrokken bij de NHG-standaard Acuut Hoesten en de introductie van de CRP-sneltest in Nederland. 

Samen nemen zij u mee in de laatste ontwikkeling in de wereld van POC-testen, te gebruiken overdag, op de HAP en zelfs in de visiteauto. 
Een filosofische en humoristische afsluiting  met

René ten Bos & 

Anne Jan Toonstra

René ten Bos is voormalig Denker des Vaderlands.

Anne Jan Toonstra studeerde Geneeskunde en Psychologie in Groningen. Ook hij weet als stand-up comedian als geen ander snelle en creatieve oplossingen te vinden, net als in de spoedzorg. Met een eigen kijk op de (spoed)zorg in combinatie met muziek sluit hij het congres op ludieke en inspirerende wijze af!

Workshop 1     Spoedkoffer: de dagpraktijk ontzorgd!

Buiten kantooruren doen wij onze visites met een uitrusting die in een ambulance niet zou misstaan. Overdag is de spoed wat minder geconcentreerd en gaan wij op pad met stethoscoop, bloeddrukmeter en veel vertrouwen in de aanrijdtijd van de ambulance. Dit kan anders. Dagpraktijken in Oost-Brabant maken gebruik van een professionele ABCDE-koffer die zij inclusief service en onderhoud leasen van hun Huisartsenpost. Geert-Jan van Holten, huisarts en medisch manager bij Huisartsenposten Oost-Brabant, legt uit hoe het werkt.

Workshop 2     Eerste hulp bij (kleine) traumatologie

Wat moet u doen bij een geluxeerde vinger, elleboog, schouder of enkel? Hie herkent u een os scaphoidfractuur of een skiduim? En het aanbrengen van een buddy tape of mallet, hoe doet u dat? In deze workshop krijgt u o.a. antwoord op deze vragen. Ook geïmproviseerde behandelingen voor als u de spoedkoffer niet bij u heeft, komen aan bod.

Workshop 3     De huisarts en zijn spoedketenpartners: er is meer dan alleen de ambulancedienst!

Als huisarts werkt u in een spoedsituatie vaak samen met de ambulancedienst. De patiënt wordt opgehaald en keurig overgebracht naar het ziekenhuis en de huisarts gaat weer terug naar de praktijk. De laatste jaren is er echter een groot aantal spoedketenpartners bijgekomen waar u als huisarts ook mee te maken kunt krijgen. Wat als de brandweer ineens naast u staat om een patiënt van de tweede etage af te hijsen met een hoogwerker? De politie of burgerhulpverleners als eerste ter plaatse zijn bij een reanimatie waar u als huisarts ook naar onderweg bent? De reddingsbrigade of KNRM komt assisteren bij een incident in een havengebied of in de duinen? Wat kunt u van ze verwachten en wat verwachten zij van de huisarts? Kaderhuisarts Spoedzorg en vrijwillig brandweerman Gert-Jan van der Ploeg gaat u alles vertellen over deze voor veel huisartsen vaak nog onbekende ketenpartners! 

Workshop 4     Het NTS: top of een strop?

Deze workshop wordt gegeven door Jesse van Burg en Arjan Munneke, beiden Kaderhuisartsen Spoedzorg. Jesse is werkzaam bij  het NHG met als portefeuille Spoedzorg. Jesse is ook nauw betrokken bij het NTS. Hij zal u meenemen in de wereld van het NTS: de achtergronden, het ontstaan, de validiteit en de resultaten.
Arjan is ruim 18 jaar medisch manager bij Nucleus Huisartsenposten. Hij zal u in deze workshop antwoord geven op de volgende vragen: waarom zijn er zoveel klachten over triage? Waar gaat het mis? Wat hebben we geleerd van klachten en calamiteiten? Wat kunt u als huisarts toevoegen aan een betere triage?  Doe vooral zelf mee in de discussie!


Workshop 5     Urgentiedenken en fysieke triage

We nemen u aan de hand van casuïstiek mee om te leren 'urgentiedenken'. Wat zijn hierbij de specifieke uitdagingen? Kunnen we eigenlijk wel goed urgenties inschatten aan de telefoon of is hiervoor fysieke triage nodig? En wat zou u hier als huisarts aan bij kunnen dragen? In deze interactieve workshop hopen wij dat u uw vaardigheden op het gebied van triage kunt ontwikkelen. Wanneer u kunt meedenken in urgenties kunt u wellicht een rol spelen in verbetering van de samenwerking met triagisten en ketenpartners.

Workshop 6     Spoedeisende hulpsituaties in de pediatrie: 'neusvleugelen, vernevelen en ander ademnood'

In deze workshop gaan we samen met  kinderarts Dirk van Zuidam kijken naar het benauwde kind en bieden we u handvatten om deze soms stressvolle situaties het hoofd te bieden. We  kijken en luisteren naar beeldmateriaal en we gaan oefenen: een interactieve workshop voor de dagelijkse praktijk!

 

Workshop 7     Omgaan met calamiteiten op de HAP